Originele bezienswaardigheden in Parijs – Tips van Parijzenaars

frankrijk vlag

Parijs, de stad van de liefde én boordevol bezienswaardigheden! De Franse hoofdstad staat al jaren hoog in de noteringen als het gaat om het aantal bezoekers dat de stad per jaar mag verwelkomen. Veel toeristen komen niet voor het eerst, want buiten de Eiffeltoren, Sacré Coeur, Notre Dame en bijvoorbeeld de Moulin Rouge zijn er tal van andere bezienswaardigheden die meer dan de moeite waard zijn. Ontdek de meest originele plekken om te bezoeken tijdens jouw stedentripje naar Parijs!


Lees verder

3 originele bezienswaardigheden in Parijs

Daarnaast kent Parijs ook ongelofelijk leuke winkeltjes, typisch Parijse cafés en prachtige musea die een veelvuldig bezoek aan de Franse hoofdstad zeker rechtvaardigen. Op deze pagina geven wij u graag een aantal tips voor een aantal verrassende dagen in Parijs. Ontdek de Franse hoofdstad zoals maar weinig mensen de stad kennen. Ontdek het Parijs van de Parijzenaars! Lees snel door om voor originele suggesties als je alle hot spots al gezien hebt ;-).

Quartier Latin

Eenmaal in Parijs raden wij u aan om richting Quartier Latin te gaan, één van de oude wijken van Parijs. Wandel van het Jardin Luxembourg via de Sorbonne en het Panthéon naar de Rue Mouffetard; een prachtig oud volksstraatje waar in de Middeleeuwen vooral kleine handwerkbedrijfjes zaten. Bewonder de gevelversieringen uit die tijd. Vooral het basreliëf op nummer 122 en de schilderingen op nummer 134 zijn de moeite waard. Op woensdag, vrijdag en zondagochtend is er overigens bij de Église Saint-Médar – in het verlengde van deze straat – ook een leuke markt!

Ga vervolgens richting Jardin des Plantes waar u de Mosquée de Paris vindt. Eén van de tips die de Parijzenaars u zullen geven als u hier in de buurt bent, is om naar binnen te gaan. Niet alleen voor een bezoek aan de moskee, die geopend is voor bezoekers. Maar vooral om een kopje overheerlijke muntthee te drinken in de gezellige theesalon bij de moskee! Wandel vervolgens binnen bij Maison Franco-Orientale. De eigenaars van deze winkel beschrijven hun zaakje als een “souk” (Marokkaanse bazaar) of de grot van Ali Baba. U vindt er allerlei spullen uit Oosterse landen. Leuk en verrassend tegelijk!

Meer oosterse sferen vindt u bij het Institute du Monde Arabe, waar u kunt genieten van een indrukwekkende verzameling Arabisch design. Als u het aan de Parijzenaars vraagt, zullen zij zeggen dat niet alleen de collectie, maar zeker ook het gebouw zelf een goede reden is om een straatje om te lopen. Het is één van de “must do’s” volgens veel van de locals. Duizenden kleine, stalen diafragma’s – die doen denken aan arabesken – gaan geleidelijk open en dicht, afhankelijk van de lichtinval. Een bijzonder gezicht! Als u hier bent en uzelf niet de tijd heeft gegund voor een kopje thee bij de moskee, ga dan naar het restaurant op de bovenste verdieping. Vanaf het terras heeft u een prachtig uitzicht over Parijs!

Nog niet genoeg van oosterse sferen? Pak dan de metro naar het station Olympiades – ten zuiden van Place d’Italie – en waan uzelf voor even in Azië!
Bij AO-Ta in het Olympiade winkelcentrum stapt u bijna letterlijk een andere wereld binnen. En houdt u van thee? Dan moet u hier zeker ook even binnenwandelen bij L’Empire des Thés. Met meer dan 200 soorten Chinese thee weet u niet wat u moet kiezen ;-).

Montparnasse

Ongetwijfeld kunt u meerdere dagen genieten van de kleurrijke sfeer in het Quartier Latin. Wie echter meer wil zien dan één wijk en niet op zoek is naar de standaard highlights van de stad, kunnen wij aanraden om ook richting Montparnasse te gaan.

Koop een kaartje voor de Tour Montparnasse en geniet van het geweldige uitzicht over de stad. Of kom tot rust tijdens een wandeling over het Cimetière de Montparnasse, waar een aantal beroemde Fransen hun laatste rustplaats hebben gevonden. Denk aan Guy de Maupassant, Jean-Paul Sartre en onder meer Simone de Beauvoir. Hier niet ver vandaan kunt u ook afdalen in de “onderwereld van Parijs”. Schrik niet, het is volkomen veilig! Dwaal met een gids door de Parijse catacombes en ontdek de vele mythes en sagen die de ronde doen. Wandel vervolgens via de Rue Campagne Première – een straat met een aantal uniek Art Deco panden – terug naar de Tour Montparnasse. Stop onderweg eventueel bij Café Tournesol (Rue de la Gaîté) voor een kleine versnapering. Hier komen doorgaans veel acteurs uit de nabijgelegen theaters. Wellicht kunt u nog een bekende acteur spotten en om een handtekening vragen.

Île de la Cité

Is de dag nog niet om? Pak dan de metro voor een ritje richting Île de la Cité. Of begin de volgende dag op dit fraaie eiland in de Seine. Natuurlijk mag hier een blik op de wonderschone Notre Dame de Paris niet ontbreken. Bewonder de prachtige gevel, de schitterende glas-in-lood ramen en geniet van een magnifiek uitzicht over de stad vanaf één van de torens.

Ile de la Cité heeft echter nog tal van andere leuke plekjes en bezienswaardigheden, die u zeker niet mag missen op uw tour door “verrassend Parijs”. Koop een combi-ticket en bezoek de Conciergerie en de fraaie Koninklijke kerk “Sainte Chapelle” met eveneens prachtige gebrandschilderde ramen. Neem zeker ook een kijkje bij de bekende Pont Neuf, de oudste en langste brug van Parijs! Ooit was deze brug er speciaal voor de koning, zodat hij eenvoudig van zijn paleis – het Louvre – naar de kerk in Saint Germain des Pres kon gaan. Vandaag de dag kunt u ook zelf over deze “Koninklijke” brug wandelen.

Als u al deze bezienswaardigheden heeft gehad, is het zeker tijd voor een korte pauze. Steek de brug over naar het Ile Saint Louis en bestel bij Le Flore en l’Ile een heerlijk stuk appeltaart – tarte tartin – met room en geniet van het uitzicht. Of gaat u liever voor een gelato? Bij de ijssalon Berthillon – aan de andere kant van het eiland – kunt u genieten van het beste ijs van Parijs! Het kan zijn dat u er voor in de rij moet staan, maar de overheerlijke sorbets zijn het wachten meer dan waard.!