De Algarve: hierom wil je erheen!

portugal vlag

Vergeet vooral niet uit het vliegtuigraampje te kijken wanneer je je riem vastklikt en het vliegtuig begint te zakken. Voor de Portugese zuidkust ligt een natuurgebied dat zijn gelijke niet kent: Parque Natural da Ria Formosa. Eilandjes, schiereilandjes en een prachtige lagune huizen vele vissen en schelpdieren, maar ook de meest uiteenlopende (water)vogels hebben in de moerassen en kreekjes hun nestje. Van bovenaf ziet het er haast surreëel uit! Nog meer redenen nodig?


Lees verder

De naam ‘Algarve’

Maar voor je aan je ontdekkingstocht door misschien wel de mooiste provincie van Portugal begint: waarom heet de Algarve eigenlijk de Algarve? Wij zijn altijd wel te vinden voor taalweetjes, en delen deze graag met jou! Lang geleden, toen Europa nog niet verdeeld was in de landen die we nu kennen, hadden de Moren een groot deel van het Iberisch schiereiland in handen. En de Moren? Die spraken natuurlijk Arabisch. In hun taal heette het gebied dan ook ‘Gharb al-Ândalus’, ofwel ‘het westen van Andalusië’. Heel praktisch bekeken, want de Portugese Algarve ligt dan ook ten westen van het Spaanse Andalusië.

De meest gefotografeerde plek

Alle etymologie- en geschiedenislessen terzijde: in dit uiterste Zuiden van Portugal willen we je het liefst langs de hele kust sturen. Over de blauwe zee en de gouden stranden heb je al genoeg gehoord, en beelden zeggen natuurlijk meer dan duizend woorden. Iedereen kent ook wel de prachtige rotsformaties die oprijzen uit de Atlantische Oceaan. De Ponta da Piedade in Lagos is zelfs de meest gefotografeerde rots van heel het land!

Onbekende plekken

Daarom stellen we liever een onbekender pareltje aan je voor. Want het Parque Natural da Ria Formosa is niet alleen een paradijs voor vogelspotters. In het vissersdorje Olhao kan je een overzetbootje nemen naar een van de eilandjes voor de kust. Rond Ilha da Culatra is het water zo helder dat je de vissen ziet zwemmen. Het westelijk deel van dit eiland heeft een eigen naam: Ilha do Farol, en biedt je een waar droomstrand.

Boottocht

Iets drukker en toeristischer is Ilha da Armona, hier vind je ook een paar restaurantjes en zelfs vakantiehuisjes. De overzetboot vertrekt aan de kade naast de markthallen. Met de boot naar het strand? Het is weer eens wat anders!