Het Oktoberfest bezoeken? Dit moet je weten!

duitsland vlag

Ieder jaar begint half september weer het wereldberoemde Oktoberfest in München. Het Beierse volksfeest staat vooral in het teken staat van bier, lederhosen en lange biertafels. Jaarlijks wordt er meer dan 7,5 miljoen liter bier gedronken op het feest!


Lees verder

Hoe is het feest ontstaan?

Het feest heeft is ooit tot stand gekomen in het jaar 1810, ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Ruim 200 jaar verder is het feest één van de grootste feesten van Duitsland en grootste toeristische trekpleisters van het land.

Het feest mag pas van start als de ceremoniemeester het eerste vat bier openbreekt en aankondigt: O’ zapft is’ (‘Het is getapt!’).

Wist u dat?

  • Het feest altijd op de eerste zaterdag na 15 september begint? En de naam daardoor erg misleidend is?
  • Het Oktoberfest jaarlijks door meer dan 5 miljoen mensen wordt bezocht
  • Het Oktoberfest het allergrootste bierfestival ter wereld is?
  • De locatie (de Theresienwiese) speciaal bedoeld is voor het Oktoberfest? Dit is een locatie op de rand van het centrum van München.
  • Er 7,5 miljoen liter bier gedronken wordt tijdens het feest?
  • Een Maß (oftewel een grote pot bier) bijna 10 euro per stuk kost op het feest?
  • Het bier tijdens het Oktoberfest speciaal voor het feest wordt gebrouwen? En nog meer alcohol bevat, namelijk 1,3%!

Lederhoses en dirndl jurken

Elk jaar is het weer de grote vraag: Wat wordt uw Oktoberfest kostuum? Talloze creaties verwonderen telkens weer de vele bezoekers. Overigens duurt het feest zo’n twee weken, dus u kunt ook nog kiezen voor verschillende Oktoberfest kostuums. De kostuums kunnen van alles zijn, maar veelal wordt er toch gekozen voor de traditionele Lederhose (voor mannen) en Dirndl (voor vrouwen). U zit dan meteen helemaal in de sfeer!

Muziek

De alcoholische versnaperingen worden soms in recordtempo genuttigd op het Oktoberfest. Dit is grotendeels te danken aan de muziek op het feest. Ieder nummer bevat namelijk één of meerdere keren de zin: “Ein, Zwei, Drei saufen!”.  Op het moment dat deze zin wordt afgespeeld, is het gebruikelijk dat de hele zaal één of meerdere slokken bier neemt.

Het Oktoberfest is een echte aanrader voor een leuke groepsreis met bijvoorbeeld uw collega’s of familie. Uiteraard hoeft de reis niet enkel in het teken te staan van dit evenement, in de omgeving München is nog veel meer te doen. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Wij vertellen u hier graag meer over groepsreizen naar het Oktoberfest.