De Trevifontein in Rome: wat je nog niet wist!

italie vlag

Als echte Rome bewonderaars vonden wij het tijd om in een blog eens stil te staan bij de Rome Trevi Fontein. Tegelijkertijd een wereldberoemd bouwwerk én een ondergeschoven kindje. Want ondanks de bekendheid en de vele toeristen die het jaarlijks trekt, wordt de fontein overschaduwd door de andere bezienswaardigheden in Rome, waarvan het Colosseum de bekendste is.


Lees verder

Wat is het verhaal?

De Rome Trevifontein is niet alleen indrukwekkend om naar te kijken, maar het is ook best leuk om er ook meer van te weten. Loop er zeker langs als u met uw groep in Rome op vakantie bent. Wist u bijvoorbeeld dat er vroeger een kleine, bescheiden fontein stond? De Trevi fontein werd de vervanger, en hoe!

Er stroomt elke dag 80 miljoen (!) liter water door de fontein. Dat water komt uit een oud Romeins aquaduct (Aqua Virgo), dat al in 19 voor Christus gebouwd werd. Het werd gebouwd door Agrippa, als watertoevoer voor zijn enorme thermencomplex in Rome.

De naam van het Aquaduct, Virgo, komt van de jonge maagd (virgo=maagd) die de dorstige soldaten van Agrippa wees op een waterbron. Dit tafereel is ook afgebeeld op de fontein.

Rome heeft een lange en religieuze historie en dat ziet u ook terug in deze fontein. De ontwerper Salvi, die het bouwwerk verder ontworpen heeft nadat Bernini overleed zonder dat de bouw nog gestart was, vond Oceanus de sterkste van alle goden. Hij wilde daarom in dit bouwwerk meerdere elementen van de zee terug laten komen. Zo ziet u een gebroken pilaar, die de kracht van de zee moet uitdrukken. Ook zijn er planten afgebeeld, die de vruchtbaarheid van water belichamen.

En of dit allemaal waar is of niet, het verhaal achter de Trevifontein in Rome is mooi. Bovendien is het prachtig gebouwd en dus sowieso erg mooi om naar te kijken!

Wist u dat…?

  • De Trevi fontein 26 meter hoog en 22 meter breed is?
  • Bernini de allereerste ontwerper was van de fontein? Later kwamen er ook andere ontwerpers aan te pas.
  • En dat het ook grote rol heeft in het wereldberoemde boek ‘Het Bernini Mysterie’ van Dan Brown? (Ook bekend van de Da Vinci Code)
  • Alle muntjes die in de fontein geworpen worden, door de gemeente gedoneerd worden aan een goed doel?
  • De Trevifontein ook in de film ‘La Dolce Vita’ figureerde?
  • De Trevi fontein restauratie (die inmiddels klaar is) 2,2 miljoen euro heeft gekost?
  • Er elke dag 80 miljoen liter water doorheen stroomt?

Wat ziet u in en op de Trevi Fontein?

Zoals elke fontein heeft ook de Trevi haar eigen verhaal. Wat u doet: U gaat met uw rug richting de Trevifontein staan en sluit uw ogen. Dan gooit u het muntje met uw rechterhand over uw linkerschouder in de fontein. De legende gaat dat u dan op een dag weer terug zult keren naar Rome. Geen verkeerd vooruitzicht, toch?

U kunt ook nog twéé muntjes in de fontein gooien en wie weet loopt u de liefde van uw leven wel tegen het lijf in Rome.

Of u gooit dríe muntjes in de Trevifontein. Daar moet u echter wel goed over nadenken: dit kan namelijk leiden tot een huwelijk of een scheiding. Misschien toch maar één of twee muntjes…?

Talloze mensen die de Trevi fontein bezoeken gooien er één of meerdere muntjes in. Per dag levert dat gemiddeld zo’n €3000 op! De gemeente doneert dat geld aan een goed doel.