Bezienswaardigheden Rome? Dit zijn de highlights!

italie vlag

Het eeuwenoude Rome staat bekend om de vele hoogtepunten, dankzij de eeuwenoude geschiedenis en de belangrijke rol die de stad heeft gespeeld, vind je in de Italiaanse hoofdstad de mooiste bezienswaardigheden terug. Wij hebben de hoogtepunten op een rijtje gezet.


Lees verder

1. Het Colosseum in Rome

Zonder twijfel is het Colosseum in Rome hét herkenningspunt van de stad. Iedereen kent dit bijzondere amfitheater uit de Romeinse tijd wel, maar het bekijken is een belevenis op zich. U kunt er zelfs nog toegang tot krijgen en het van dichtbij bekijken.

Ook als u het Collosseum niet in wilt, is het toch de moeite waard om het even van buitenaf te bekijken. ’s Avonds wordt het Collosseum sfeervol verlicht en is het zelfs nog mooier.

Het is overigens een enorm bouwwerk. Wist je dat het Colosseum maar liefst 80 ingangen heeft? Het is indertijd gebouwd om maar liefst 50.000 bewonderaars te ontvangen. Het is van oorsprong gebouwd om gevechten in te organiseren tussen mens en dier, dier en dier of mens en mens. Geen heel gezellige oorsprong, maar gelukkig werd dit in het jaar 404 al verboden door de toenmalige keizer. Vandaag de dag kunt u vooral genieten van de mooie overblijfselen, want de Romeinen wisten wel hoe ze moesten bouwen.

Leuk weetje: nadat het niet meer als amfitheater in gebruik was, werd het Colosseum een soort steengroeve. Zo is onder andere de Sint Pieter basiliek op het Sint Pieterplein (in Vaticaanstad) gebouwd van steden uit het Colosseum!

2. Must see: Vaticaanstad en het Sint Pietersplein

Italië is een sterk katholiek land waar niet voor niets het hart van het katholicisme is gevestigd: het Vaticaan in Rome is een enorm bijzondere plek. Het is de plek waar de Paus woont en waar bijzondere evenementen uit het katholicisme plaatsvinden. Vaticaanstad is officieel geen Italiaans grondgebied, maar een op zichzelf staand staatje. Omdat het wel omringd wordt door Italië en in Rome ligt, zien we het vaak toch gewoon als onderdeel van Rome.

In Vaticaanstad is er niet alleen het Vaticaan zelf, waar de Paus huishoudt, maar ook het beroemde Sint Pietersplein. Als er bijzondere gelegenheden plaatsvinden, stroomt het Sint Pietersplein in Rome helemaal vol met gelovigen. Maar ook op alle andere dagen willen veel mensen de plek bewonderen.

Hier vindt u ook de Sint Pietersbasiliek, een basiliek met een rijk verleden. Al in het jaar 324 bouwde men deze basiliek, die later meerdere malen afgebroken en heropgebouwd is. Onder andere kunstenaar Michelangelo heeft gewerkt aan het ontwerp en de bouw van de Sint Pietersbasiliek. Zoals vele basilieken is ook deze rijkelijk versierd, onder andere door Gian Lorenzoe Bernini, die u misschien wel kent uit Dan Brown’s boek het Bernini Mysterie.

Overigens vindt u in Vaticaanstad nog veel meer terug van de hand van Michelangelo. Wat dacht u van de wereldberoemde Sixtijnse Kapel, die bijvoorbeeld gebruikt wordt als conclaafruimte, waar de kardinalen samenkomen om een nieuwe Paus te kiezen. De Sixtijnse Kapel is rijkelijk versierd met vele fresco’s van Michelangelo en andere kunstenaars uit vroegere tijden. Ook vandaag de dag nog worden er dagelijks koren verzorgd in de Sixtijnse kapel. U kunt die ook bijwonen, want u vindt de Sixtijnse Kapel in het Vaticaanmuseum.

We kunnen pagina’s lang spenderen aan het bijzondere Vaticaanstad met zijn rijke historie, maar zelfs daar zouden we nog niet genoeg aan hebben.  We raden een Vaticaan rondleiding met gids van harte aan, omdat dit de manier is om de meest interessante informatie tot u te nemen. Het is heel veel informatie en historie en een gids kan dat goed voor u bundelen en u voorzien van de meest interessante info.

Een bezoek aan Vaticaanstad, de Sintpietersbasiliek en het Sintpietersplein en de Sixtijnse Kapel hoort eigenlijk echt bij uw stedentrip Rome. Wij regelen graag de rondleidingen en excursies voor u.

Tip: vergeet geen kleding met lange mouwen en lange broekspijpen mee te nemen. U mag het Vaticaan niet betreden met blote armen of benen.

3. Forum Romanum Rome

In Rome is héél veel historie te vinden, dat is niets nieuws. Het Colosseum mag dan het bekendste zijn, maar er is nog véél meer. Zo ook het Forum Romanum.

Het Forum Romanum was hét handelscentrum in de oudheid. Op dit marktplein vond een levendige handel plaats, maar het werd ook gebruikt voor politieke samenkomsten en belangrijke evenementen zoals de kroning van keizer Augustus. Er stonden vroeger mooie marmeren tempels en basilieken op het plein, maar branden, plunderingen en aardbevingen hebben ervoor gezorgd dat daar weinig van overbleef.

Keizer Augustus had deze hoge tempels gebouwd omdat hij dan dichterbij de goden was. Ondanks de verwoestingen staan er nog steeds veel restanten op het Forum Romanum in Rome. Er staan nog meer dan genoeg overblijfselen om het bezoek aan het Forum Romanum interessant te maken!

4. De Trevi Fontein

Rome staat er vol mee: sfeervolle fonteinen waar mensen zich omheen verzamelen en ontspannen van het zonnetje genieten. Wist u dat u uit veel fonteinen in Rome ook gewoon kunt drinken? De beroemdste fontein in Rome is de Trevi Fontein. De Trevi Fontein is maar liefst 22 meter breed en 26 meter hoog en ligt aan het gelijknamige plein Piazza di Trevi. De fontein is ontworpen door Bernini (daar is hij weer), naar aanleiding van de gewoonte dat er vroeger op elke plek waar er nieuw water Rome in kwam stromen, een monument geplaatst moest worden. De naam Trevi komt dan ook van ‘Tre Via’, dat drie wegen betekent. Dus drie manieren om water in Rome te krijgen.

In Italië wordt geen bouwwerk gebouwd zonder een achterliggende gedachte en een betekenis. De Trevifontein beeldt de zeegod Oceanus uit, die op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden (tritons) naar de oceaan wordt getrokken. Het beeld bevat twee paarden: één staand en één stijgerend. Dit symboliseert de twee gezichten van de zee.

Natuurlijk kunt u ook in de beroemde Trevifontein een muntje gooien. De bedoeling is dat u met uw rug naar de fontein gaat staan, uw ogen sluit en denkt aan het mooie Rome. U gooit het muntje dan over uw linkerschouder in de Romeinse fontein. Doet u dit, dan betekent het volgende de legende dat u ooit weer terug zal keren naar Rome… geen verkeerde gedachte, toch?

De Trevifontein is de beroemdste fontein in Rome, maar de stad staat er vol mee! Kijk maar eens rond als u door de stad loopt, u zult er tientallen, zo niet honderden voorbij zien komen.

5. De Spaanse Trappen

De Spaanse trappen zijn hét verzamelpunt van Rome. Heel Rome komt hier samen om elkaar te ontmoeten, zowel toeristen als lokale Italianen. Het is er dan ook een gezelligheid van jewelste en inmiddels een echte trekpleister.

De Spaanse trappen is eigenlijk een vreemde naam voor de trappen die leiden naar de kerk Trinità dei Monti, die van Franse oorsprong is. Toen die gebouwd werd in 1721, kwam er enige onenigheid omdat deze kerk grotendeels in het teken van Franse koning Lodewijk de 14e stond. De Italiaanse Paus was het daar niet mee eens. Uiteindelijk hebben ze een middenweg gevonden en zijn de trappen toch gebouwd. Met een Franse oorsprong en een bouwwerk dat in Italië staat, zou u niet verwachten dat het de naam ‘Spaanse trappen’ zou krijgen. Het is echter simpelweg vernoemd naar het nabijgelegen ‘Piazza Espagna’ (Spanjeplein).

Wilt u in de lente op reis naar Rome? Dan zijn de Spaanse trappen nog veel leuker, want ze worden dan helemaal versierd met bloemen.

Op 8 december viert Italië overigens het feest van Maria Onbevlekte Ontvangen. De Paus komt dan in hoogsteigen persoon een bloemstuk leggen bij het beeld van Maria aan de voet van de Spaanse trappen.